GEHURKT IN HET GRAS MET CINXIA

Het is mei 2019 en een zonnige dag. Ideaal voor een flinke wandeling. Ik keer enthousiast terug naar een plek waar ik eerder al veel vlinders heb gezien. Mijn camera moet dus mee. Het plan is om mooie close-ups te maken van een zeldzame soort.

Het duurt niet lang vooraleer ik vind wat ik zoek. Een vriendelijke jogger komt aangelopen en ziet me gehurkt zitten in het gras. Hij vraagt of er iets scheelt, of ik iets kwijt ben. Ik leg uit dat ik veldparelmoervlinders zoek en dat ik er ondertussen al eentje gespot heb. Hij zegt niets te zien. Ik geloof hem, want als je niet erg lang blijft stilstaan, zie je ook werkelijk niets. Je moet rustig de tijd nemen om te kijken. Hij merkt dat het oké is om verder te lopen en gaat er op een drafje vandoor.

Het lucht me op, want ondertussen heb ik de zaak wat kunnen overzien. Ik sta paf! Het aantal prachtexemplaren dat ik hier aantref van deze zeer zeldzame vlinder is namelijk merkwaardig. Je komt de veldparelmoervlinder (Melitaea cinxia) in België niet overal tegen, maar waar ik nu zit, tel ik er minstens twintig. En dat terwijl ik nog maar aan het begin van mijn wandelparcours ben. Mijn hart gaat sneller slaan. Ik heb vandaag de vlinderjackpot gewonnen!

Ik vind het spannend, want ik verwacht dat ze met zijn allen wegvliegen nog voor ik een deftige foto kan maken, maar het valt reuze mee en ik krijg zowaar de kans om enkele filmpjes vast te leggen. Nog wat knip- en plakwerk en klaar is Kees:

Regelmatig vragen vrienden en kennissen me hoe ik er eigenlijk in slaag om close-ups van vlinders te maken. Uiteraard moet je eerst naar een gebied trekken waar je deze fascinerende, kleurrijke insecten kan verwachten. Gewoonlijk van april tot oktober, bij zonnig weer, niet al te winderig of koud, in weidelandschappen met bloemen, in tuinen met vlinderstruiken, tegen een warm muurtje, op boomstammen, op het warme zwarte asfalt in een hoekje uit de wind, hoog in een bloesemboom op de mooiste bloesem. Noem maar op. Je kan ze, ondanks de drastische terugloop van hun aantallen eigenlijk op vele plaatsen spotten. Wie zoekt, die vindt.

Ben je op zoek naar een specifieke soort? Heb je nog nooit een koninginnenpage gezien en wil je daarin verandering brengen? Je kan vooraf wat opzoekwerk doen en bijvoorbeeld een kijkje nemen op www.waarnemingen.be om te achterhalen waar iemand anders een bepaalde soort heeft gezien. Op die manier kan je gericht op pad gaan. De site bundelt veel nuttige, interessante en leerrijke informatie, niet enkel over de dagvlinders in België. De veelheid aan soorten planten en dieren die hier in kaart worden gebracht is werkelijk indrukwekkend. Je kan zelf ook een account als waarnemer aanmaken en je kan je waarnemingen posten met foto’s, geluiden, locatie, etc. 

Waarnemingen van vlinders zijn uiteraard ook welkom op de site.

Vlinders kunnen op het eerste zicht heel schuw zijn, maar als je geduld oefent, zul je merken dat ze ook wel eens verrassend dichtbij komen. Wil jij ook graag een vlinder van heel dichtbij kunnen bekijken? Volgende tips kunnen je alvast helpen:

  • Wandel bij voorkeur in het voorjaar of de zomer wat rond langs een berm met bloemen.
  • Trek je niet te veel aan van voorbijlopende joggers.
  • Probeer eerst een vlinder van op een afstandje in het vizier te krijgen. Aangezien ze fladderen is dat niet moeilijk. Je ziet ze meestal al van ver!
  • Wacht tot de vlinder bijvoorbeeld op een bloem landt om van de nectar te snoepen.
  • Laat het beestje dit een poosje doen, dus ga er nog niet meteen op af. Kijk eerst vanop een afstand rustig toe.
  • Als je hebt kunnen achterhalen welke bloem of plant de favoriet blijkt te zijn van de vlinder, stap je er langzaam heen. Je gaat stilletjes heel dichtbij deze bloem of plant zitten. De vlinder zal meestal meteen geschrokken wegfladderen, maar blijft nog wel in de buurt. Tenminste als je niet al te bruuske bewegingen hebt gemaakt.
  • Je moet niet te snel opgeven. Sta niet op en wandel nog niet weg. Blijf rustig bij de bloem of plant zitten. De vlinder wordt na een poosje het wachten beu. Die nectar was superlekker… Dat zonnige plekje was net ideaal … Jij zit daar en doet niets. Je doet geen vlieg kwaad. Na een poosje komt de vlinder terug en doet net alsof jij er niet bent. Zo wordt jouw geduld beloond en kan je het prachtige diertje alsnog van nabij bewonderen.

 

Geloof je me niet? Probeer het eens!

2 thoughts on “GEHURKT IN HET GRAS”

  1. leuke video en mooie foto’s deskundig begeleid door je pennentrekken…bij t lezen kan de zon niet snel genoeg zijn intrede doen…uniek momentje had je daar bofbips..strontjaloers, want staat nog op mn bucketlist..je mooi ingeblikte uitstap maakt me nog ongeduldiger..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *